Ara ararauna
Sem vložte podnadpis

Ara ararauna

Třída: ptáci (Aves)
Řád: papoušci (Psittaciformes)
Čeleď: papouškovití (Psittacidae)
Druh: ara ararauna (ara ararauna)

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Ve volné přírodě se vyskytují v oblasti tropických pralesů Jižní Ameriky od východní Panamy přes jižní Brazílii, Bolívii, Paraguay až po Kolumbii.
  • Hnízdí v dutinách nejvyšších, často již odumřelých stromů vysoko nad zemí.
  • Před setměním se přesouvají na pečlivě vybraná stanoviště, kde nocují.
  • Žijí v párech nebo malých skupinkách, v pralesích, v zemědělské krajině, blízko vodních toků.


POTRAVA

  • Krmná dávka by se měla skládat z různých semen, oříšků, ovoce a zeleniny, vitamínů a minerálů. Každodenní čistá voda je podmínkou.
  • Nedoporučuje se podávat arašídy, čokoládu nebo cokoliv co obsahuje kofein.
  • Ruční dokrmování ary ararauny není zrovna jednoduché, vyžaduje ve stravě totiž vysoký obsah tuků a proteinů. Do krmné kaše se proto často přimíchává malé množství arašídového másla nebo mletá slunečnice.

POPIS

  • Délka dospělého ptáka je 80 až 95 cm, ocas 42 až 47 cm a váží od 900 do 1300 g čímž se řadí mezi největší papoušky.
  • Pohlavní dimorfizmus není patrný.

ZAJÍMAVOSTI

  • Již od útlého věku jsou velmi hraví a mají potřebu neustále něco okusovat. V jeho kleci by proto měl být vždy dostatek hraček, kousků dřeva nebo čerstvých čistých větviček. Ačkoli jsou tito ptáci výbornými letci, často dávají přednost šplhání.
  • Je výborným mazlíčkem, je velice inteligentní, snadno se naučí mluvit. Není však určen pro začínající chovatele. Důležité je, aby byl již od mládí zvyklý na lidskou společnost. Arům se musíme opravdu věnovat. Pokud jsou zanedbávaní, začnou se u nich projevovat poruchy v chování, jako je škubání peří či přehnaný křik.
  • Ačkoli jsou tito ptáci výbornými letci, často dávají přednost šplhání. Pokud aru chováme v bytě, musíme ho rosit a nebo sprchovat denně.
  • V zajetí se dožívá i více než 70 let.