Pštros emu
Sem vložte podnadpis

Dromaius novaehollandiae

Třída: Ptáci (Aves)
Řád: Kausárové (Casuariiformes)
Čeleď: Kasuárovití (Casuariidae)
Rod: Emu (Dromaius)

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Žijí na většině území australského kontinentu, ale v Tasmánii byli vyhubeni. Jeho hejna mohou mít i desítky členů.
  • Také se chovají ve farmových chovech, pro maso, olej a kůži.

POTRAVA

  • Jako všichni pštrosi jsou i emuové všežraví, rádi se živí především bobulemi a semeny.

POPIS

  • Váží 20 - 55 kg, měří do 150cm
  • Do společného hnízda snáší několik samic, inkubace je cca 49-52 dnů. Vejce jsou zelená  a váží až 900 gramů. Patří mezi nejmenší vejce u ptáků k poměru těla. Na hnízdě sedí samec, který pak mláďata vodí. Mláďata jsou nekrmivá (nidifugní).
  • V přírodě se dožívá 10 let, v zajetí až 35 let.

ZAJÍMAVOSTI

  • Je druh běžce a zároveň také druhým největším nelétavým ptákem světa a největším původním ptákem Austrálie. Je také jediným žijícím druhem rodu Dromaius.
  • Podle počítačových modelů dokážou zástupci tohoto druhu běžet rychlostí asi 13 m/s,tedy 47km/h.