Surikaty
Sem vložte podnadpis

Suricata suricatta

Třída: savci (Mammalia))
Řád: šelmy (Carnivora)
Čeleď: promykovití (Herpestidae)
Druh: surikata (Suricata)

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Ve volné přírodě obývají suché stepní a polopouštní oblasti jižní a jihozápadní Afriky. Jedná se o silně teritoriální zvířata s perfektně vyvinutou sociální strukturou. Surikaty tvoří kolonie až o třiceti členech. Jsou to mistři tunelů, chodeb a nor. Pro svůj příbytek využijí buď opuštěné nory jiných živočichů, které si dotvářejí a přestavují, nebo si vybudují podzemní komplex zcela nový. Může sahat až tři metry pod zem, mít i devadesát východů a pokrývat plochu mnoha set metrů čtverečních.

POTRAVA

  • Surikaty loví malé savce, plazy, malé ptáky a pochutnají si i na hmyzu, hlavně na sarančatech.
  • V zajetí krmíme surikaty mletým drůbežím nebo hovězím masem. Důležitý je dostatek biologického krmiva. Zkrmují se jim potkani, myši, hmyz a kuřata. Potravu můžeme doplnit o tvaroh, kvalitní kočičí granule, vejce, vařenou rýži, .

POPIS

  • Hmotnost 600 až 975 g.
  • Délka 25 až 35 cm.

ZAJÍMAVOSTI

  • Kolonie surikat je známá svojí spolupráci, zatímco někteří jedinci hledají potravu v okolí nor, několik dalších bystře hlídkuje postavených na zadních končetinách.
  • Spatří-li hlídkující surikatanepřítele, zapíská na ostatní zvířata v okolí, která rychle mizí v norách.
  • Podle afrických pověr (hlavně ze Zambie a Zimbabwe) se surikatám říká andělé slunce, protože domorodí lidé věří, že surikaty chrání vesnice před měsíčním ďáblem nebo vlkodlakem, kteří napadají zbloudilý dobytek a osamělé domorodce
  • Dožívá se 6 - 7 let, v zajetí jednou tolik (12 - 14 let).