Tamarín pinčí
Sem vložte podnadpis

Saguinus oedipus

Třída: savci (Mammalia)
Řád: primáti (Primates)
Čeleď: kočkovití (Callitrichidae)
Rod: tamarín (Saguinus)

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Jejich domovinou v přírodě jsou deštné lesy v Kolumbii, bohužel se tyto lesy hodně kácí, takže v současnosti je více chován chovateli v zajetí nežli ve volné přírodě.
  • Je to denní primát, který tráví většinu času na stromech. Pokud se cítí ohrožen, vztyčí prodlouženou srst na temeni hlavy a postaví se na zadní končetiny pro vzdání větší velikosti.
  • Žije ve skupinkách tvořených 3 až 9 jedinci. Skupiny nemusejí být tvořeny jednou rodinou, ale občas se zde objevují zástupci několika rozdílných rodin, vedeny nejsilnějším párem. Není teritoriální a různé domácí lokality se vzájemně překrývají. Stejně jako většina tamarínů.

POTRAVA

  • Potravu vyhledává téměř po celý den a živí se především ovocem, hmyzem, mladými listy a pupeny, malými plazy a nektarem, přičemž často prohledává pukliny ve větvích nebo dutiny stromů.

POPIS

  • Je 20-25 cm dlouhý a obvykle neváží více jak 450g až 500g. Tato půvabná opička je charakteristická svou dlouhou, splývavou bílou srstí na temeni hlavy. Hřbet má zbarven hnědě v různých odstínech a končetiny, břicho a mnohdy i krk jsou žlutavě bílé. Hýždě a vnitřní strana zadních končetin jsou rudě oranžové. Obličejová maska je černá s dvěma bílými pruhy, kolem čenichu a tlamy a po obvodu celého obličeje.