Lama krotká
Sem vložte podnadpis

Lama glama

Třída: Savci (Mammalia)
Řád: Sudokopytníci (Artiodactyla)
Čeleď: Velbloudovití (Camelidae)
Rod: Lama (Lama)

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Podobně jako lama alpaka obývá oblasti Altiplána v Bolívii a v Peru.
  • Malé populace jsou také v severním Chile, Argentině a Ekvádoru.

POTRAVA

  • V přírodě se pase se na horských svazích a spásá střední až dlouhé trávy
  • V zajetí upřednostní pastvu, dále dostávají seno a např. granule pro lamy, oves, ječmen, kukuřici.

POPIS

  • Lama je vysoké robustní zvíře, dosahující výšky 110 až 150cm a hmotnosti 130 až 155kg.
  • Poskytuje asi 2kg srsti ročně. Vlákno, které se vyskytuje ve škále od bílé po černou, je dlouhé a hrubé. Používá se k výrobě provazů, vaků, pytlů, pokrývek i látek k výrobě oděvů.

ZAJÍMAVOSTI

  • Na rozdíl od ostatních kopytníků, kteří se páří ve stoje si samice před pářením lehne na břicho a samec k ní přistupuje zezadu
  • Může žít ve vysokých nadmořských výškách a to proto, že její červené krvinky na sebe váží 3x více kyslíku, než je tomu u ostatních živočichů
  • Zajímavé jsou zvyky lam, co se vyměšování týče. Lama chodí vyměšovat stále na stejné místo, těchto míst může byt i několik. To záleží na velikosti výběhu, ale vždy mají jedno oblíbenější, kam chodí častěji. Takovému místu se říká káliště.
  • Vzhledem k robustní stavbě těla se lama vždy chovala především k účelům soumarským pro transport různého materiálu.
  • Dožívá se 20 - 25 let.