Ara zelenokřídlý
Sem vložte podnadpis

Ara chloroptera

Třída: ptáci (Aves)
Řád: papoušci (Psittaciformes)

Čeleď: papouškovití (Psittacidae)

Druh: ara zelenokřídlý (Ara chloroptera)

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Vyskytuje se v oblasti Guineje, Panamy, Bolívie, Brazílie, Peru, Kolumbie, Ekvádoru, Paraguaje a Argentiny.

POTRAVA

  • Strava ary zelenokřídlého se v přírodě skládá především z ořechů, semen, bobulí, zeleně a zralého ovoce. Často pozřou i písek či hlínu pro neutralizaci kyselin z ovoce.
  • Strava v zajetí by měla obsahovat, stejně jako ve volné přírodě, širokou škálu ovoce a zeleniny, zeleň, zrniny, ořechy, semena a některé minerální doplňky.

POPIS

  • Ara zelenokřídlý dorůstá délky od 65 do 93cm, rozpětí křídel dosahuje 100 - 125cm..
  • Hmotnost dospělého jedince se pohybuje v rozmezí 1100 až 1400 gramů.

ZAJÍMAVOSTI

  • Po hyacintovém je ara zelenokřídlý druhým největším druhem z rodu arů.
  • Přestože jsou oproti ostatním druhům arů méně aktivní, vyžadují v zajetí velmi prostornou klec a soustu zábavy.
  • Jakmile se začne nudit, pustí se do ničení své klece nebo čehokoliv dalšího, co mu přijde pod zobák. Je nutné mu poskytnou velké množství dřeva.
  • Snadno se naučí napodobovat různé zvuky, opakovat některá slova nebo dokonce celé věty.
  • Díky jejich velmi dlouhé délce života (70 - 80 let) se může ara zelenokřídlý stát vaším celoživotním mazlíčkem.