Puma americká
Sem vložte podnadpis

Puma concolor

Třída: savci (Mammalia)

Řád: šelmy (Carnivora)

Čeleď: kočkovití (Felidae)

Rod: puma

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Jejich domovinou je severní i jižní Ameriku.
  • Pumy žijí jako samotáři, setkávají se jen v době páření. Teritorium si vyznačuje trusem a škrábanci v půdě nebo ve sněhu, skutečné boje mezi jedinci bývají vzácné.

POTRAVA

  • Oblíbenou kořistí pumy americké jsou kopytníci, jako je jelenec ušatý, jelen lesní a další druhy jelenů.
  • V Latinské Americe často napadají lamy, kapybary, pekari. Loví také menší zvířata, jako jsou ursoni, bobři, pásovci, divoká prasata, veverky, králíci, mývali, skunkové, malí hlodavci a dokonce i hmyz, jako jsou sarančata. Loví také jiné predátory, jako jsou kojoti nebo kajmani. Mršinami se živí jen málokdy.
  • Mohou napadat i dobytek nebo jiná domácí zvířata, útoky přímo na člověka jsou poměrně velmi vzácné.

POPIS

  • Puma je velikostí srovnatelná s levhartem, i když velikost se liší podle poddruhu a zeměpisné šířky, kde puma žije. Pumy, které obývají tropické oblasti, jsou menší než ty, které žijí blíže k pólům. Samci jsou o polovinu větší než samice.
  • Puma americká je štíhlá, svalnatá kočka, hlava je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši. Pumy jsou velmi silné a mrštné, k tomu jim napomáhají silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas. Pánevní končetiny jsou delší než přední, to jim dává sílu k dlouhým skokům (až 12 m do dálky, 5 m do výšky).
  • Srst je jednobarevná, žlutohnědá, červenohnědá, hnědošedá i všechny odstíny mezi, záleží na poddruhu. Pumy tropických oblastí bývají zbarveny více do červena. Výskyt černé, melanické pumy nebyl vědecky potvrzen. Břicho a pysky jsou vždy světlejší až bílé, konce uší a špička ocasu jsou černé. Koťata jsou tmavě skvrnitá, na ocase mají tmavší kroužky.

Naše puma:  PORTOS