Velbloudi
Sem vložte podnadpis

Camelus bactrianus (Camelus ferus)

Třída: savci (Mammalia)
Řád: sudokopytníci (Artiodactyla)
Čeleď: velbloudovití (Camelidae)

Rod: velbloud (Camelus

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Velbloud dvouhrbý se vyskytuje ve Střední Asii a to konkrétně v Číně a Mongolsku,

V Turkmenistánu, Kazachstánu a Uzbekistánu dosud jsou volně početná stáda v přírodě.

  • Obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m n. m., kde teploty vystupují k 50 °C v létě a v zimě klesají na - 25 °C.
  • Velbloud dvouhrbý neboli drabař byl sice zdomácněn, ale nerozšířil se nijak výrazně mimo svoji původní domovinu. Divoce žije jen malý počet velbloudů v poušti Gobi, a ani v jejich případě není vyloučeno křížení s domácími zvířaty.

POTRAVA

  • Velbloudí jídelníček tvoří doslova jakékoliv rostliny včetně trávy, listy stromů a keřů a drobných bylin i trnitými keři rostoucí v suchých oblastech.
  • Jako jediný savec dokáže pít slanou vodu, aniž by ho to ohrozilo na životě.

POPIS

  • Měří na délku 220 - 350 cm a na výšku v kohoutku 190 - 230 cm
  • Jeho hmotnost se pohybuje nejčastěji od 450 do 650 kg.
  • Má velice kvalitní jemnou srst, která je na některých místech dlouhá až 25 cm. Když po zimě velbloud líná, jeho srst mu vypadává ve velkých chuchvalcích.

ZAJÍMAVOSTI

  • V hrbech nezadržují vodu, jak se mylně traduje, nýbrž tuk.Déle nepít vydrží kvůli jiným adaptacím, kterých je několik - najednou vypíjí bez mála 60 litrů vody, ledviny koncentrují moč a minimalizují ztrátu tekutin, tekutina se absorbuje i z trusu (velbloudí trus je téměř suchý), v noci jim klesá tělesná teplota a přes den se zvyšuje tak, aby se velbloud nepotil, metabolismus zvládá i 20% úbytek tekutin (u člověka při 12% nastává smrt).
  • Dožívá se většinou 20 - 40 let .